Az alábbiakban a Studio Trend Interior lakberendezője Ferenczi Éva, kérésünkre összegyűjtött néhány fő jellemzőt, amelyek a formákat, méreteket, felületeket és anyagokat tekintve megmutatják melyek az aktuális burkolat trendek a konyhában. 

 

Famintás padlóburkolat könnyen tisztítható

Lazac színű fényes csempe

Az irányzat amellett, hogy a nagy formátumú, matt vagy texturált felületű burkolatokra fókuszál - melyek természetes anyagokból készülnek és harmonikus színeket, mintákat alkalmaznak -, lehetnek hagyományosak, vagy modernek. Változatos méretek, felületek tarkítják a választékot, és továbbra is fontos szempont a természetesség, a fenntarthatóság. 

A konyha a lakás szíve, ahol az ízek és illatok mellett a stílus is meghatározó szerepet játszik. A csempe választás fontos lépés, hiszen nemcsak a funkcionalitást biztosítja, hanem a tér hangulatát is befolyásolja, így érdemes átgondolni az elképzeléseket, már az otthon megtervezése során - javasolja Ferenczi Éva.

Geometrikus mintás burkolat

Natúr színű burkolat konyhába

Először nézzünk körül a színek választékában, ahol trendi, kiemelkedő irányzatokat fedezhetünk fel: Választhatunk föld színű burkolatokat, melyek a természet nyugalmát és melegségét hozzák be a konyhába - ilyen lehet a bézs, a homokszín, az oliva zöld és a terrakotta. Ezek az árnyalatok különösen jól mutatnak fa felületekkel és természetes kővel kombinálva.

Pasztell árnyalatokkal  - halványkék, mentazöld, levendula és világos sárga - lágy eleganciát, frissességet és könnyedséget csempészhetünk a térbe. Ezek a színek finoman frissítik a teret, anélkül, hogy túlzottan dominálnának, így különösen jól mutathatnak kisebb konyhákban, ahol a világos színek optikailag tágítják a teret.

Hatszögletű padlólap ötlet

Minőségi kőburkolat

A fehér burkolat mindig is népszerű volt a konyhákban, és ez az aktuális trendnél sem változik. Azonban a tiszta fehér helyett most a melegebb, krémes tónusok kerülnek előtérbe - az elefántcsont, a gyöngyház. 

A szürke - grafitszürke, galambszürke - burkolatok semleges, de mégis karakteres alapot adnak a konyhának, amit szinte bármilyen színnel kombinálhatunk. Ezek a színek  jól illeszkednek mind a modern, mind a hagyományos konyhákba.

A burkolat trend palettán megjelennek a merészebb, vibráló árnyalatok is: a korall szín, a tengerkék és mustársárga csempék különleges kontrasztot teremtenek, és egyedi karaktert, játékos irányt adnak a konyha stílusának.

Terrazzo szemcsés burkolat

Chevron mintás burkolat

Kék fényes konyhacsempe

Márvány mintás falburkolat

Falmintás burkolat halszálkában

Létrehozhatunk modern drámai hatást, mivel a sötét színek - fekete, antracit, sötétzöld - egyre nagyobb teret hódítanak a konyhákban. Ezek az árnyalatok merész, modern és elegáns megjelenést nyújtanak, különösen akkor, ha fényes felületekkel vagy fémes részletekkel kombináljuk őket. Például egy fekete vagy sötétzöld csempézett fal drámai fókuszpont lehet, ami azonnal magára vonzza a tekintetet.

Zöld konyhafal burkolat

Fémes csillogással luxus érzetet adhatunk a konyhánknak: az arany, a réz, a bronz és az ezüst különösen jól mutatnak a modern, letisztult dizájnban. Egy-egy fémes hatású felület, dekorcsík igazi ékszere lehet a térnek. 

Az élénk színű üvegcsempék is megjelentek a trendek között. Az alsó és felső szekrény között a hátfalon a legnépszerűbbek, mert egyedi, modern hangulatot teremtenek. Érdemes kipróbálni.
Visszatér ismét a terrakotta burkolat, amely padlón és falon egyaránt használható akár mediterrán, rusztikus, bohém, vidéki, toszkán, vagy mexikói stílusú otthonunkhoz választjuk.

A mintázatokat tekintve az örök divat a márvány. Továbbra is népszerű, de mindig megújulva. A mostani divat szerint különösen nagy méretben luxus hatású burkolat trend a konyhában. Hosszú évek óta, munkáink során szinte minden projektnél betervezzük, anyagától függően padlóra, falra, vagy konyhai munkalapnak - meséli a Studio Trend Interior tervezője.

A terrazzo burkolat egyre népszerűbbé válik sokoldalúságának köszönhetően. Számtalan színben, méretben és formában elérhető, így bármilyen stílushoz illeszkedik. A famintás lapok is továbbra is népszerűek, különösen, ha halszálka mintában vannak lerakva, ami igazán trendi megjelenést kölcsönöz. Emellett a klinker burkolólapok is menő választásnak számítanak, különleges textúrájú felületeikkel és neutrális színárnyalataikkal hódítanak.

Ezek mellett a játékos, geometriai mintás burkolatok, melyek modern, művészi, vagy egzotikus megjelenést kölcsönözhetnek a térnek, egyre gyakrabban jelennek meg a konyhákban. Bár Magyarországon még nehéz kimozdítani a visszafogott stílusból a vásárlói igényeket, már egyre bátrabban választunk burkolatokat is. 

Rusztikus terrakotta lap

Szemcse mintás terrazzo burkolat

Megemlíteném a 3D hatású burkolatokat, a sima felületű mintázott és a strukturált, síkból kiemelkedő változatokat gazdag felületkialakítással, mely utóbbiak nemcsak vizuálisan, hanem tapintásra is izgalmasak, különleges dimenziót adva a konyhának.

A fenti trendek széles skálán mozognak, - akár a természetes földszínek, akár a merészebb, vibráló árnyalatok, izgalmas textúrák a szimpatikusak - változatosságot és kreativitást kínálnak, lehetővé téve, hogy mindenki megtalálja a saját stílusának megfelelő burkolatot, hiszen a burkolat nemcsak egy funkcionális elem, hanem a konyha meghatározó stílusjegye is, tükrözve egyéniségünket.

Amennyiben szakértő tanácsra van szükség a konyha és az otthon megvalósításához, érdemes a Studio Trend Interior tervezőjéhez fordulni, aki ötleteivel, tanácsaival segít eligazodni a  burkolat választék útvesztőiben, megmutatja látványterveken, hogy mutatnának a burkolat trendek a konyhában, és akár megtervezi, vagy meg is valósítja az elképzeléseket.

Studio Trend

Ferenczi Éva és Hunyás-Tóth Adrienn
Studio Trend Interior

www.studiotrendinterior.com

Telefon: +36-30-437-6455