Nem leszünk olyan gyorsak, mint egy burkoló mester, de némi felkészüléssel nyugodtan nekifoghatsz. 

Burkolás házilag

Cikkünkben bemutatjuk az ehhez szükséges anyagokat, eszközöket, áttekintjük a folyamat lépéseit, összefoglalva a legfontosabb tudnivalókat és tippeket.

Milyen eszközökre és anyagokra lesz szükségünk?

Kezdjük először a szerszámokkal és építőanyagokkal:
    • csempelapok
    • csemperagasztó
    • fugázóanyag,
    • szilikonos tömítőanyag vagy sziloplaszt
    • jelöléshez szükséges eszközök: acélvonalzó, ceruza, zsírkréta
    • falécek, szögek és kalapács
    • csempevágó / csempefűrész
    • csempekereszt
    • glettvas, simító
    • szivacs, vödör és egy tiszta rongy
    • kalapács (a régi csempe leveréséhez)

A csempézés menete

    1. Felületek előkészítése
Alapszabály, hogy csak tiszta és száraz falat szabad csempézni. Ha még rajta van a falon a régi csempe, verd le, portalanítsd, utána gletteld le és csiszold simára. 

    2. Az első sor kijelölése
Az első soron nagyon sok múlik. Ha véletlenül ferde lesz, akkor a többi sor is biztosan ferde lesz. Ezért vízmérték segítségével rajzold fel a falra hova kerül az első sor csempe. Ez lesz a vezető vonal a burkolásnál. Jó tanács, hogy a fal közepéről érdemes elindulni, mert a sarkok nem mindig derékszögűek, ami ferdévé teheti az első sort.

    3. Szintezőléc készítése
A szintezőléc arra szolgál, hogy végig tartani tudd az irányokat. Mindenképp jelöld rajtuk a csempék méretét, mert ezzel tudod kiszámolni, mennyi csonka sorra, azaz vágott csempére lesz szükséged.

    4. A csempék méretre vágása
Ha a szintezőléc segítségével kiszámoltad, mennyi és milyen méretű vágott csempére lesz szükség, nincs más hátra, mint csempevágó segítségével méretre vágni a lapokat. Lehet, kis időbe fog telni, amíg megszokod a csempevágót használatát. Ha bizonytalannak érzed magad, a hátoldalon jelölheted a vágás helyét ceruzával. Ha utána csempekarcolóval is végigmész, akkor egy stabil felületen könnyen ketté tudod törni a csempéket.

Csináld magad, csempézés házilag

    5. A csemperagasztó felvitele
Keverd be a csemperagasztót, amivel majd a lapokat felhelyezed. Fontos, hogy jó minőségű ragasztóanyagot válassz, és pontosan kövesd a gyártó utasításait. Ez a tartósság egyik alappillére. Kis adagonként vidd fel a falfelületre, nehogy idő előtt megszáradjon!

    6. Csempézés
És most ugrik a majom a vízbe, azaz felkerül a csempe a falra. Haladj vízszintesen a szintezőléc mentén, és ügyelj, hogy egyenletesen álljanak, illetve kellő erővel nyomd fel őket a falra. A hézagolás szintén nagyon fontos: miközben haladsz, használj fugakereszteket, így megelőzheted, hogy összecsússzanak a csempék. Ha teljesen megszáradt a ragasztó, eltávolíthatod ezeket.

    7. Fugázás
Itt már látszik a vége! A fugázáshoz a legegyszerűbb, ha kész pasztát vásárolsz, de természetesen te magad is kikeverheted. Bőven vidd fel a csempék közé, és egy szivacs segítségével töröld le a maradékot. A csempe és a járólap találkozásánál ne fugát használj, hanem vízálló sziloplasztot! Ez a vízzárás miatt fontos. Ha száraz a felület, szilikont is használhatsz - a szilikon egyébként a nyílászárók melletti rés fugázására is remekül alkalmas.

    8. Takarítás
Ha végeztél a fugázással, egy puha textilronggyal alaposan töröld át a csempéket. Ha egy vékony cementréteget látsz a csempéken, ne ijedj meg, egy szivaccsal könnyen le tudod dörzsölni. A lényeg, hogy vizet ne használj hozzá!

Természetesen itt egy egyszerű folyamatot tekintettünk át, komplexebb megoldásoknál mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnod. Ha pedig úgy döntesz, belevágsz, és eszközökre van szükséged, keresd fel a Zákány Szerszámház weboldalát, ahol remek minőségű termékek közül válogathatsz!