Nem véletlen, hogy Magyarországon a lakásbiztosítások számítanak az egyik legnépszerűbb konstrukciónak, hiszen a tulajdonunkban lévő ingóságok és vagyontárgyak védelme kiemelkedően fontos. De mi a helyzet akkor, amikor egy társasházban élünk, és ezzel a közös értékek megóvásáért egyénileg is felelősek vagyunk?

Ilyen esetben a legcélravezetőbb egy társasház-biztosítás megkötése, amely a kollektív tulajdonban lévő épületrészeket és helyiségeket is fedezi: a tetőszerkezettől kezdve, a lépcsőházon át, egészen a pincéig. Ebben a cikkben részletesen is kifejtjük, hogy milyen kockázatok csökkenthetők egy társasházi megállapodás aláírásával.

Lakásbiztosítás

#1 Közös problémamegoldás magas anyagi terhek nélkül

Egy társasházban számos olyan közös épületrész van, amely ki van téve a vandalizmus, a természeti csapások vagy az elöregedő hűtési-, fűtési és vízvezetékrendszer kockázatainak. Bármiről is legyen szó, amennyiben az ingatlan nem rendelkezik egy közös biztosítással olyan mértékű károk keletkezhetnek, amelyek az összes benne lakó személy anyagi helyzetét megnehezíthetik.

Tekintve, hogy társasházak esetében a lakóközösség minden tagja felelős a kialakult károkért, számítani kell a közös költség jelentős mértékű megemelkedésére. Különösen igaz ez akkor, amikor a hitelfelvétel jelenti az egyetlen megoldást. Bár való igaz, hogy a társasház biztosításának díja is a közös költség részét képezi, de ennek összege meglehetősen barátságosabb.

#2 Mindenki számára kedvezőbb pénzügyi tervezhetőség

Egy társasház-biztosítást napjainkban kétféle módon lehet megkötni. Az egyik lehetőség szerint az egyezségbe foglalt szolgáltatások kizárólag a közös használatban lévő helyiségekre vonatkoznak, míg a másik esetben a fedezet egyaránt kiterjed mindenre, beleértve ebbe a magánlakások védelmét is.

De milyen előnyökkel jár az egyik és másik alternatíva? Kedvezőbb pénzügyi tervezhetőséggel biztosan! Amennyiben ugyanis az előbbi helyzetről van szó, egy társasház lakójaként jogunkban áll egyéni lakásbiztosítást kötni a saját tulajdonban lévő ingóságunkra és vagyontárgyainkra, így a kockázatvállalási szerződésünk garantáltan személyre szabott lesz. Tovább, ha úgy érezzük, hogy számunkra bőven elég óvintézkedés a társasházra megkötött biztosítás, nem szükséges extra kiadásokkal csökkenteni a havi költségvetésünket.

Egy teljes körű, mindenre kiterjedő megállapodás pedig épp azért érheti meg, mert így egy kalap alatt orvosolható az összes felmerülő probléma, amely általában gyorsabb ügyintézést vonhat maga után. Arról nem beszélve, hogy az ilyen típusú ajánlatok sokszor gazdaságosabbak, ugyanis a biztosítótársaságok értékelik, és kedvezményes ajánlatokkal honorálják, amikor nem egyesével kell mindenkivel egyezségre jutniuk.

#3 Kiemelt lehetőség extra kiegészítő szolgáltatások igénybevételére

Egy társasház-biztosítás azonban nem csak a díjazás szempontjából nyújthat kedvező lehetőségeket. Tudniillik rengeteg kiegészítő szolgáltatás is igényelhető mellé, ráadásul olyanok, amelyek nem feltétlenül jelennek meg az egyéni lakásbiztosítási ajánlatokban - akkor sem, hogyha 100%-ban testre szabjuk a kockázatvállalás feltételeit.

A teljesség igénye nélkül ide sorolható, ha elromlik vagy megrongálják a kaputelefont, lopás áldozataivá válunk, problémáink akadnak a lifttel, robbanás történik vagy egy kisállat kárt tesz az épület valamely tartozékában, berendezésében. Ezek mellett számos más felelősségbiztosítási forma is szóba jöhet, viszont ezekről célszerű külön egyeztetni, hiszen a szolgáltatási paletta társaságonként változhat.

+1 A béke fenntartása kulcsfontosságú egy közösség életében

Jól tudjuk, az együttélés során még egy háztartáson belül is számos konfliktus kialakulhat, nem még, hogyha egy teljes lakóközösség igényeihez és elvárásaihoz is alkalmazkodni kell. Egy társasház-biztosítás a béke fenntartását is képes elősegíteni, hiszen így baj esetén nem csak a megoldás garantált, de jó eséllyel a vitás helyzetek is elkerülhetőek.