Kvarcit teraszburkolat

A burkolatgyártók évről-évre rukkolnak elő burkolatújdonságokkal. A természetes forrásokból, például bányákból származó kövek pedig a maguk egyediségükben és szépségükben juthatnak el a teraszunkra, évmilliók óta változatlan összetételben. 

A választék természetesen óriási és nem is kis feladat kiválasztanunk a legmegfelelőbb változatot. Vannak szempontok, amik előnyt élveznek, ezzel máris szűkíthetjük a lehetőségeket. Ilyen lehet a terasz alapterülete, az időjárásnak való kitettség mértéke vagy éppen használat intenzitása. A tartós és minőségi teraszburkolatok között a 4 legismertebb és legmegbízhatóbb változat: a természetes kőburkolat, a fa teraszburkolat a WPC és a kerámia teraszburkolat. Ismerjük meg közelebbről ezeket a változatokat! 

Mik a kőburkolat előnyei terasz esetében?

Akár a reggeli harmatra, vagy az eső okozta nedvességre gondolunk egy kő esetében fontos elvárás, hogy ne csússzon. A csúszásbiztos felületi megmunkálású kövek esős, havas időben is lehetővé teszik a biztonságos közlekedést. 

Kizárólag a fagyálló kőzettípusok, a kvarcit, homokkő, gránit, bazalt, gneisz, fillit és a tömör mészkő változatok alkalmasak kültéri burkolásra. A lyukacsos, puha kőzetek a felsoroltakkal ellentétben nem ajánlottak a teraszunk tartós burkolására. Az apró résekben rekedt nedvesség és a téli tartós fagy megrepesztik a felületet. A kő térfogata is csak csekély mértékben változik, így nem jelentős a dilatáció sem ennél az anyagnál. A természetes kőburkolat óriási előnye, a könnyű tisztán tarthatóság. Impregnálószerrel való felületkezelésének és pH semleges tisztítószerrel történő takarításának köszönhetően egy ilyen kőburkolat évtizedekig problémamentes marad. Igazából még a felületkezelés sem feltétlenül szükséges. Ugyanis akkor sem megy tönkre a burkolat, csak a későbbekben lesz nagyobb munka a felület lemosása. Egy magasnyomású géppel viszont ez is korrekten elvégezhető. 

A kő szépsége és egyedi mintázata minden lakberendezési és bútorstílushoz illik, a rusztikustól a skandinávon át a minimálig. Éppen ezért a beltéri burkolatok anyagához is jól társítható. Amire talán ritkán gondolunk, hogy egy-egy darabot valamilyen okból kifolyólag cserélnünk kell. 
Természetes kövek esetében ez nem jelent problémát, mert a folyamatos kitermelésnek köszönhetően ezek a lapok könnyen pótolhatóak. 

Természetes kőburkolat

Mészkőburkolat kertbe

Természetes kőburkolat teraszra

Tartós kőburkolat teraszra

Bazalt teraszburkolat

Modak homokkő teraszburkolat

Legyen inkább fa a teraszburkolat?

Akár modern, akár klasszikus vagy rusztikus stílusú házat építünk, remekül illik hozzá a fából készült teraszburkolat. Ha beltérre is fát választottunk akkor megvalósulhat a kint és a bent egysége. A szépségért viszont a fa esetében meg kell küzdenünk. Fontos tisztába lennünk azzal, hogy a kültéren használt fafelületeket évente kezelni kell. Még akkor is, ha trópusi fáról van szó. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor a faburkolat viszonylag gyorsan tönkremegy, és a felújítása nemcsak költséges, de rendkívül időigényes is. Sok esetben a teljes csere lehet csak a megoldás. A kezeletlenségből adódóan megindul a fakulás, a foltosodás, és sokat veszíthetünk az eredeti szépségéből ha nem gondoskodunk erről a nemes anyagról. 

A WPC teraszburkolat jellemzői

A WPC burkolat ahogy a rövidítés is utal erre - Wood Plastic Composite - egyesíti magában a fa szépségét a műanyag ellenállóságával és tartósságával. Szabályos vonalú díszítése miatt elsősorban modern stílusú házakhoz és teraszkoncepciókhoz illik.

Nem igényel évente rendszeres kezelést, csak a tisztítására kell figyelmet fordítani. Ebben a kategóriában is található olcsóbb és drágább kivitel, ezért érdemes egy magasabb árfekvésű terméket választani ha biztosra szeretnénk menni. A kövekkel ellentétben a kompozit burkolat esetén figyelni kell a hőtágulásra, ami ennél az anyagnál nagyobb térfogatváltozást jelent. Ezt a hátrányt szakszerű telepítéssel ki lehet küszöbölni. Arra már vásárláskor felhívják a figyelmünket, hogy az uv sugárzás hatására az eredeti színéhez képest kis mértékben világosodni fog.

A mikrobarázdáknak köszönhet a felülete csúszásbiztos, a hátránya viszont, hogy karcolható. Az esetleges felületi sérüléseket viszont csiszolással javíthatjuk. Hátránya továbbá, hogy a nyári napsütés hatására műanyag tartalmának köszönhetően túlságosan felmelegszik, ezért mezítláb nem ajánlott rajta járni. 

A kerámia teraszburkolat 

Kerámia, vagy kőporcelán burkolatok hatalmas választéka áll rendelkezésünkre mind színvilágban, mind stílusban, legyen szó a legjelentősebb külföldi gyártókról. A csúszásmentességre a kerámia esetén is figyelnünk kell, hiszen ez jól jöhet a teraszon túl akár egy medence közelében is. Ezt a tulajdonságot érdesítéssel érik el, így még anyagában színezett greslapok esetén sem elég csak matt felületű változatot vásárolnunk. Tisztán tartása nagyon egyszerű, viszont sérülékeny burkolat, ezért ha egy nehezebb tárgy ráesik, könnyen lepattanhat vagy megrepedhet. Cseréje a gyártási időszakok változása miatt nehézkesebb, mert színárnyalatnyi különbségek gyakran előfordulnak, ezért érdemes már az első vásárláskor ráhagyással rendelni.


Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődést, de még nem döntött a különféle teraszburkolatok között, vagy nem biztos a választásában, akkor hívja segítségül a Természetes Kövek Háza burkolatkereskedés tapasztalt szakértőit az alábbi elérhetőségeken:

Telefon:  0036 23 500 770 vagy a 0036 20 589 5912. E-mail: info@termeszeteskovekhaza.hu 

A Természetes Kövek Háza prémium teraszburkolatait személyesen is megtekintheti budaörsi illetve az érdi bemutatótermeikben! Profi lakberendező kolléga az egyedi igényeket felmérve segít eligazodni a természetes burkolatok páratlan világában. 

A természetes kövek forgalmazója:

Természetes Kövek Háza

Természetes Kövek Háza
Járjunk természetesen!

2040 Budaörs, Károly király u. 16.
Telefon: 06 23/500 770

 és 2030 Érd, Szajkó u. 42.

e-mail: info@termeszeteskovekhaza.hu

www.termeszeteskovekhaza.hu

Várjuk Önt szeretettel!