Ha hihetünk a történeteknek, akkor már az ókori rómaiak is használták az útépítés során (ez volt az opus spicatum és a kalászra utalt), mert úgy találták, hogy a téglából, halszálkás mintával készült utcák jóval tovább maradnak meg és strapabíróbbak. Belterekben viszont csak a 16. század óta használják fapadlók lerakásához.

De a belsőépítészet hatalmas világában bizonyos minták és stílusok kiállják az idő próbáját, túlmutatnak generációkon és változó divattrendeken. Mert a színekkel, a téglalapméretekkel és kivitelezéssel játszva a halszálka minden belső térbe illeszkedik. A halszálkás padló, amelyet jellegzetes V-alakú mintája, egy heringhal vázszerkezetére emlékeztető megjelenése tesz érdekessé, a történelem során a kifinomultság és az előkelőség szimbólumaként terjedt el.

Padlófutár burkolat

Néhány éve a stílus a laminált padlók világát is meghódította, mert a laminált halszálkamintás padló költséghatékony alternatívát kínál. Ugyanis a keményfa megjelenését utánozza, de jóval alacsonyabb áron beszerezhető, főleg a Padlófutárnál. Ráadásul a halszálkás mintázat átlós vonalai egy szélesebb vagy hosszabb tér optikai illúzióját keltik, így ideális kisebb helyiségekhez is. Továbbá a cikk-cakk konfiguráció mélységet, textúrát ad a padlónak és az egymásba illeszkedő V-alakú minta erős és stabil szerkezetet hoz létre, amely biztosítja a padló tartósságát.

Halszálkamintás burkolat

A Padlófutár kínálatában a modern halszálkaminta megvalósítására alkalmas méretű, 8-féle élethű famintázatú, de eltérő árnyalatú terméket találunk. Most ezek a nedvességálló laminált padlók november végéig akciós, bevezető áron kaphatók és a termékoldalon, a részletes információ mellett, videó is található a lerakási folyamatról.

Laminált padló halszálkaminta

De ne álljon itt meg a történet és a tudomány!

    • Ezek a laminált padlók a nedvességállóság mellett mikrokarcok elleni védelemmel is el vannak látva, továbbá kisállatbiztosak, tehát a kis karmok okozta karcolásoknak is jobban ellenállnak.
    • Fényállóak, ami azt jelenti, hogy nem halványulnak el a Blue Wool Scale mérőskála legmagasabb szintje (6. besorolás) szerint.
    • A.B.C. Antibakteriális védelemmel rendelkeznek (Antibakteriális felülete gátolja a baktériumok terjedését a padlón (Tesztelt baktérium: Staphylococcus aureus)
    • Környezetvédelem iránt elkötelezett technológiával állítják őket elő.
    • A MO.RE! hordozó CO2-semleges, azaz a fa feldolgozásakor ez a termék kevesebb CO2-t bocsát ki, mint amennyit a fa élete során elraktározott.

Tölgy színű halszálka minta

Bár a halszálkaminta megvalósítása, kialakítása olyan technika, ami precizitást és a részletekre való odafigyelést igényel, a megfelelő méretű laminált padlókkal házilag sem lehetetlen a kivitelezés. A jellegzetes V-alakú halszálka-mintázat komoly előzetes tervezést igényel, a kívánt vizuális hatás elérése érdekében, mert számos tervezési variációt és elrendezést kínál. Ezzel viszont lehetővé teszi az egyediséget és a kreativitást a modern terekben.

Chevron minta már laminált padlón is

A klasszikus halszálkaminta esetében a téglalap alakú lamináltpadló-elemeket derékszögben helyezik el, hogy kialakítsák a jellegzetes V alakú mintát. A végek precíz 90 fokos szögben vannak levágva, hogy tökéletes megjelenést biztosítsanak. A dupla halszálkaminta stílusa két kisebb halszálka minta egymás mellé helyezését jelenti, ami bonyolultabb és vizuálisan dinamikusabb megjelenést biztosít. Amikor a halszálkaminta és a kosárfonás technikája találkozik az egyfajta szőtt hatást eredményez. De lehet ez blokkos kosárszövés, ami a 4 x 4 négyzetek arányát használja vagy létraminta. A chevron minta esetében az elemek végei ferdén vannak levágva, míg a halszálkaminta egyenes. 

Lerakási minták burkolat

Izgalmat jelenthet, ha a világos és sötét árnyalatok keverésével játszunk, ami kiemelheti a halszálkamintát. Ha ez sem elég, változtassa meg a laminált padló szélességét és hosszát, hogy személyre szabott halszálkás kialakítást kapjon! A szélesebb vagy hosszabb darabok modernizálhatják a hagyományos mintát. A kifinomult és határozott megjelenés érdekében szegélyt is alkalmazhatunk a szobában, eltérő színnel kialakítva.

Sötét halszálka mintás burkolat

Akár évszázados európai birtokok padlóját, akár elegáns, városi lakások belsejét díszíti, a halszálkás padló tökéletes bizonyítéka időtlen vonzerejének.


Ha Önnek is nehézséget okoz arról dönteni, milyen fajta padlót lehet, érdemes használni különböző helyiségekben, akkor kérdezze a Padlófutár kollégáit és vásároljon valóban jó áron!

Logo padlófutár

Ha fontos a minőség és számít az ár – Padlófutár!

1147 Budapest, Telepes u. 90. Térképen
 Mobil: +36 70 376 1597
 office@padlofutar.hu

www.padlofutar.hu

A szöveg a Lakberinfo lakberendezési magazin számára íródott. Felhasználása, átvétele sem részben, sem egészében, semmilyen módon nem engedélyezett és szerzői jogi következményeket von maga után.