Egyre többen és egyre gyakrabban választanak egyre nagyobb méretű lapokat burkolásához. És itt most nemcsak az 50-60 centiméteres mérettartományra kell gondolni, hanem sokkal inkább a 1,5 méteres vagy az akár 3 méteres, extra nagy darabokra.

A kétségtelenül tetszetős, grandiózus burkolati elemek elhelyezése nem az a fajta otthoni barkácsfeladat, amit magunk is biztonsággal megoldhatunk, ezért mindenképpen érdemes megfontolni, hogy képzett szakemberhez forduljunk. Az extra nagy lapokkal végzett munka ugyanis a korábbiakban megszokott technológiáktól eltérő, speciális tudást, eszközöket és segédanyagokat igényel. Ez utóbbiak esetében különösen érvényes az az állítás, hogy ne csak a szép, minőségi csempékre vagy járólapokra áldozzunk nagyobb összeget, hanem a rögzítésükhöz szükséges termékekre is, hiszen ez a szigorú előfeltétele annak, hogy sokáig gyönyörködhessünk a végeredményben.

De mik is azok a speciális eszközök, amelyekre szükség lehet egy ilyen feladathoz? Valószínűleg kevés háztartásban található vákuumos lapemelő vagy hordozókeret, márpedig ezek használata elengedhetetlen a 150 centiméternél nagyobb burkolóelemek biztonságos mozgatásához. A lapok megmunkálásához, méretre vágásához stabil, sík munkafelületre van szükség, és nem árt, ha van kéznél egy erre a célra használható szerelőasztal. A hagyományos anyagú burkolóelemek vágását csempevágóval lehet elvégezni, az extra nagy és 3-5 mm vastag elemek darabolásához azonban gyakran speciális kertlivágót és úgynevezett roppantót is be kell vetni. A lyukak, idomok kivágásához csak a legmagasabb minőségű gyémánt korongokat és tárcsákat célszerű használni. A lapok illesztésénél a pontos elhelyezés érdekében érdemes keresztlézerrel célozni, de itt a szintező ékek vagy csavaros szintezők alkalmazása is erősen javasolt.

Burkolókeret

A speciális eszközökön kívül érdemes áttekinteni az extra nagy lapok burkolásának fontosabb lépéseket és a javasolt segédanyagokat. Megfelelő tapadást csak pormentes felületen lehet biztosítani, ezért a felületek ellenőrzése és portalanítása minden munkafázisban elkerülhetetlen. Lényeges szempont még, hogy sík és stabil legyen a fogadófelület, amelynek kiegyenlítéséhez oldalfal esetében javítóhabarcsot (Cemix javaslat: Renobet / Reparatur habarcs >>), padló esetében pedig aljzatkiegyenlítőt (Nivoplus 3-15 >>) kell használni.

A nagy lapok ragasztásához – különösen függőleges felületek esetén – szálerősített és emelt diszperzió tartalmú, tehát jól tapadó anyagokat érdemes felhasználni. Kizárólag az alakváltozásra képes ragasztók jöhetnek szóba (S1 Flex / S2 Flex >>), mert hosszútávon ezek viselik el a fal- vagy padlófűtés okozta hőingadozásokat. Mind a lapok hátoldalát, mind a fogadófelületet el kell látni a ragasztóréteggel, amit speciális fogazású glettvassal javasolt felvinni (tessék, egy újabb speciális eszköz!). Itt figyelembe kell venni, hogy csak a kettős kenés biztosítja a megfelelő ragasztómennyiséget és vastagságot.
A lapok illesztésénél a megfelelő fugahézag (kb. 5 mm) kialakítására is ügyelni kell. Az extra nagy burkolóelemek fugázásához a tartósan rugalmas fugázóanyagok (EpoxiCol 2K >>) számítanak ideális megoldásnak.

További tudnivalókért látogassa meg a Cemix honlapját >>!

Inspirációk nagy méretű Atlas Concorde burkolatokkal: