Valley Oak színű padló

Egészen a közelmúltig erre a kérdésre csak egy válasz volt: a vinyl. A lakossági és közületi helyiségekben is népszerű választásnak számító padlóknak már vannak követői. Az SPC és az ökológiai padlók megőrzik a vinylek előnyeit, de a gyártás során teljesen eltérő technológiáknak és anyagoknak köszönhetően valami pluszt is adnak. A legfontosabb értékük a környezetvédelem szempontja, hiszen ezek a padlók 100%-ban újrahasznosíthatók. 

Gyakran a vinyl, SPC és ökológiai padlót egy kaptafa alá veszik, és összekeverik, azonban mindenképpen tudni kell, hogy ezek három teljesen különböző típusú anyagok keverékei. Az ok, amiért oly gyakran keverik, az a tény, hogy születésük elején csak a vinyl volt. Bár a gyártók egyre jobban javították tulajdonságait, egy fontos összetevőt nem sikerült kiküszöbölniük: a vinyl padlók továbbra is műanyagból készülnek. A zöldebb, ökológiai változatok keresésekor a gyártóknak szükségszerűen más irányba kellett elindulniuk, ahol új lehetőségeket találtak. „Egyik az úgynevezett SPC padló, amelynek alapanyaga kőzúzalék, ami egy megújuló természetes anyag. Másik irány a biopoliuretánból készült, 100%-ban ökológiai és újrahasznosítható, az úgynevezett elasztikus burkolatok ” – mondja Benkő Gábor, a Kratochvíl parket profi s.r.o. (KPP) értékesítési képviselője.

Minden a vinyllel kezdődött

Mindkét típusú új burkolat a vinylnek köszönheti létezését. A gyártók a PVC burkolatok hibáinak kiküszöbölésére irányuló erőfeszítései nélkül valószínűleg nem léteznének modern SPC vagy bio padlók. "Megőrzik azokat a legjobbat tulajdonságokat, amit a vinylek kínálnak: kellemes tapintás, járás közben kellemesen meleg felület, alacsony zajkibocsátás, magas kopásállóság extrém terhelés esetén is, ami alkalmassá teszi őket közületi helyiségekben történő felhasználásra is. További előnyük a hosszú élettartam, színtartósság, UV-sugárzással szembeni ellenállás és az egyszerű karbantartás” – teszi hozzá Benkő Gábor a KPP-től. Az alacsony hőellenállásnak köszönhetően mindhárom típusú burkolat alkalmas padlófűtéshez.

SPC burkolatok - merev és méretálló, ugyanakkor puha és meleg tapintású

Az SPC (Stone Polymer Composit) padlók, más néven SPC rigid, zúzott ásványi anyagok keverékéből készül, ezért nevezik őket ásványi burkolatoknak (pl. KPP, Wineo, Kährs vagy Arbiton). Az ásványi adalékanyag szilárdságot és rugalmasságot ad a padlóknak, melyet a polimerek biztosítják. A gyártás során nem használnak lágyítót, ftalátot vagy egyéb szennyező anyagot. Az SPC padlók ezért teljesen ártalmatlanok az egészségre és 100%-ban újrahasznosíthatók. Milyen további előnyei vannak az SPC padlóknak? Az ásványi maggal ellátott padló rendkívül erős, ellenáll a pontterhelésnek és magas kopásállósággal rendelkezik. "A vinylekkel szemben mérettartósabb, ugyanakkor mégis puha (pl. laminált padlókhoz képest) és meleg tapintású. Gyakori előnyük a más vinylekkel szemben az, hogy a legtöbb SPC padló már integrált zajcsökkentő alátéttel készül, ami nagyban leegyszerűsíti a lerakást”. Az SPC padlók – legalábbis egyelőre – csak klikkes kivitelben kaphatók.

Kahrs SPC padló

Verhetetlen organikus burkolatok

A vinyl padlók hátrányainak kiküszöbölése érdekében megjelentek az úgynevezett ökológiai padlók, más néven biopadlók. „Előállításukhoz kizárólag megújuló energiaforrásból származó természetes anyagokat – ricinus vagy lenolajat és gipszet – használnak. A gyártás során nem használnak mesterséges adalékanyagokat, lágyítót vagy klórt. Ennek köszönhetően ezek a burkolatok 100%-ban újrahasznosíthatók, szag- és károsanyag-kibocsátásmentesek. A vegyes hulladékkal együtt nyugodtan kidobhatók a szemetesbe. Tűz esetén sem keletkeznek mérgező gázok és szinte füst sincs” – meséli a KPP szakértője. Ezt a fajta padlóburkolatot a német Wineo gyártó Purline kollekciója képviseli a piacon. Ezen biopadlók ökológiai természetét számos tanúsítvány igazolja.

Ökopadló Pureline

A felhasználással kapcsolatban első helyen kell megemlíteni azt a tényt, hogy a Wineo Purline padlók a legmagasabb terhelési osztályba tartoznak. A padló felületét 0,3 mm vastag poliuretán réteg alkotja, amely biztosítja a kopóréteg maximális tartósságát, rugalmasságát és puhaságát, valamint megvédi az elhasználódással, szennyeződések tapadásával és a vegyszerekkel szemben. A Purline biopadlók megfelelnek a magas higiéniai követelményeknek, amelyek lehetővé teszik a felhasználását egészségügyi intézményekben, kutatóintézetekben vagy iskolákban. A Wineo Purline padlók ragasztandó és klikkes kivitelben érhetők el. A Wineo Purline padlók nagy előnye, hogy az alapanyagok előállítása és a gyártás teljes mértékben Németországban történik.

Padló közösségi térbe, intézménybe

Vissza a vinylekhez

Még a vinyl padlók esetében is, amelyeket PVC-nek (polivinyl-kloridnak) is neveznek tekercses vagy LVT-nek (Luxury Vinyl Tiles) modul kivitelben, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a gyártás során igyekeznek a leginkább környezetbarát anyagfelhasználás felé orientálódni. Sok gyártó a ftalátokat más fajta lágyítókra cserélte. A jelenlegi vinylek többnyire ftalátmentesek, és ha már tartalmaznak ilyen típusú lágyítókat, mennyiségük elenyésző, így ártalmatlan az egészségre. Felmerül a kérdés, hogy miért örvendnek még mindig ekkora népszerűségnek a vinylek. „Ez elsősorban annak köszönhető, hogy két lerakási lehetőséget kínál, úsztatott és teljes felületű lerakást ragasztással. A vinylek ugyanakkor többféle vastagságban elérhetőek, így 2 mm-es vastagságban is, ami praktikus például az lakásfelújításokhoz. Emellett kaphatók még HDF hordozón integrált zajcsökkentő alátéttel is. Ez a lehető legnagyobb mértékben leegyszerűsíti a lerakást, nagyobb méretstabilitást biztosít a padlónak, és segít elfedni az aljzat kisebb hibáit is.

Vinyl padló Wineo

A másik ok az, hogy továbbra is a legszélesebb dekorválasztékkal rendelkezik, amit a másik két burkolattípus még nem kínál. A harmadik ok pedig a kedvező ár”. Benkő Gábor szerint azonban a PVC padlóburkolatok jövője bizonytalan. „Tekintettel arra, hogy az építőanyagok környezetre gyakorolt hatásának csökkentése egyre nagyobb prioritást élvez a gyártók és a felhasználók körében, és az, hogy a 100%-ban ökológiai padlók már a elérhetőek, illetve amint megfizethetőbbé válnak, véleményem szerint a vinylek fokozatosan kiszorulnak a piacról. "

Fogalomjegyzék

Vinyl padlók, lágyított PVC (polivinil-klorid), vagy LVT burkolatok (Luxury Vinyl Tiles). Olyan padlóburkolatok, amelyek részben vagy teljesen műanyagból készülnek. Elérhetők tekercses és modul kivitelben. Kivitelezésük lehetséges úsztatva, vagy egész felületű ragasztással.
SPC ásványi padlók ( Stone Polymer Composit) kőzúzalék hozzáadásával készült, új generációs padlóburkolatok. Környezetbarát, 100%-ban újrahasznosítható alapanyagokból készülnek.
Ökológiai vagy biopadlók is 100%-ban újrahasznosítható, ricinus- vagy lenolajból és gipszből készülnek. A szilárdságot és egyben rugalmasságot adó felső réteg biopoliuretánból készül.

A Kratochvíl parket profi s.r.o.-ról

A Kratochvil parket profi s.r.o. Csehországban és Szlovákiában 29 éve, Magyarországon a KPP Hungary Kft. 2003-as megalapítása óta importálja és forgalmazza a nagy múlttal, tapasztalattal és modern gyártási technológiával rendelkező vezető európai gyártók magas minőségű padlóit. Termékkínálatunk kialakításakor elsősorban a fapadlókra fókuszálunk. Cégünk kizárólagos forgalmazója a svéd Kährs által gyártott magas minőségű fapadlóknak, mely a világ vezető parkettagyártók egyike. Képviseljük továbbá a svájci Bauwerk parkettagyár és a német Wineo padlógyártó cég termékeit is, melynek kínálata magába foglalja a lamináltpadlókat, vinyl padlókat, valamint a WINEO Purline organikus padlókat is.
Fa-, vinyl- és SPC-ásványi padlók teljes választékát kínáljuk KPP márkanév alatt. Kínálatunkban megtalálja nem utolsó sorban a Classen laminált, Arbiton SPC és 2tec2 szövött vinyl padlók választékát, amelyek különösen alkalmasak nagy teherbírású közületi helyek burkolására. Kínálatunk  továbbá tartalmazza a padlókhoz szükséges szegélylécek, alátétek, tisztítószerek és további segédanyagok teljes választékát

Az Önhöz legközelebbi értékesítési pontot itt találja. 

KPP Hungary Kft.

1036 Budapest, Bécsi út 52. II/4.

mob.: +36 / 30 / 385 5355
mob.: +36 / 30 / 385 5346
www.kpp.hu