Érdekes lenne egyszer utánajárni, hogy míg mi úgy alszunk, mint a bunda, addig idegen nyelven miért fejezik ki ugyanezt más és más nyelvi képpel.

Skifer Hotel Norway

Skifer Hotel Norge

Az angolban és a spanyolban úgy alszunk, mint egy fatörzs, a portugálban és a németben is mint egy kő, a franciában pedig mindkettőt ezt is azt is használják. Ebben a norvég szállodában abszolút találó a kifejezés a kővel kapcsolatban. A skifer szó ugyanis norvégul palát jelent, ami az épület meghatározó burkolata és látványeleme.

Recepció természetes burkolattal pala

Szürke pala járólap, recepció burkolat

Pala lépcsőlap és padlólap

Szabályos alakú pala padlólap

A tervezési koncepció célja egy országspecifikus megjelenés volt, ezért az építészek választása a helyi kőzetekre esett. A homlokzatburkolat tervezésekor a régi épületekről jól ismert szárazon rakott fal inspirálta őket. Itt azonban már beton és hőszigetelés is került a kőburkolat alá. A fal 30 cm vastag, melyből „csak” maga a kő 10 cm. A szárazon rakott falnak ebbe az úgynevezett modern változatába a későbbiekben akár további ablakokat és ajtókat is el lehet majd minden gond nélkül behelyezni.

A burkolási munkálatokat nagymértékben elősegítette az Oppdal pala (geológiailag helyesen: csillámpala-kvarcit) könnyű megmunkálhatósága. Mivel könnyedén sima felületű, kisebb darabokra hasítható, így - a téglához hasonlóan - egyszerűen egymásra rakható.  Az ablakok fölötti homlokzat burkolása mégis nagy kihívást jelentett a kivitelező cég számára. A homlokzatnak mintegy folytatásaként, a belső tér függőleges felületein – a recepción és az előtér kandallóján – ismét feltűnik ugyanez a kőzet. A padlót, a nagyméretű, kefével antikolt változata borítja.

A 3. emeleti wellness részlegben az Oppdal palából készült padlóburkolatot polírozott felületű Otta fillit csíkokkal tették izgalmassá. Az épület eleganciáját az egységes építészeti karakter, és a konzekvens anyaghasználat adja. A kandallót díszítő nagyobb méretű lapokon még szembetűnőbb a fillit egyedülálló háromdimenziós textúrája, melyet fő ásványainak köszönhet.

Sötétszürke palaburkolat modern kandalló körül

Pala kandalló burkolat

Rusztikus hatású palaburkolat kandalló körül

Természetes pala kőburkolat világosszürke

Palaburkolat hangulatvilágítása

Norvég havas táj a nappaliból

Norvég nappali modern burkolt kandallóval

Hasított fa és természetes kőburkolat a kandalló körül

Tömb palaburkolat mosdóban, mellékhelyiségben

Sötétszürke mosdópult palakőből

Szeletelt pala fürdőszoba falon

Zuhanyzó burkolása palával

Ha sikerült vonzóvá tennünk a palaburkolatot, látogass el Bemutatótermünkbe és válogass kedvedre természetes kőburkolataink közül!

Mediterrán Építőház 
A természetes kövek háza

Mediterrán Építőház bemutatóterem

Járjunk természetesen!

2040 Budaörs, Károly király u. 16.
Telefon: 06 23/500-770

www.termeszeteskovekhaza.hu

 

Norvég palakő