OSB lap

A termékeket legfőképpen a külsőépítészetben alkalmazzák, de nagyon sokan használják belső munkálatokra is a lakás falai között, méghozzá nem véletlenül.

Az OSB lapokkal ugyanis kifejezetten könnyű és gyors a munka, száraz, tartós és erős megoldás a legtöbb esetben. Hogy konkrétan mikor lehet ideális választás? Erre a kérdésre kerestük a választ az alábbiakban, előbb azonban lássuk, hogy mit nevezünk OSB lapnak?

Mi az az OSB lap?

Az OSB lapok laikusként úgy tűnnek, mint a maradék faforgácsból összepréselt burkolóelemek, amivel egyáltalán nem is vagyunk messze a valóságtól. Az OSB az Oriented Strand Board rövidítése, ami szabad fordításban annyit jelent, hogy irányított szálelrendezés, mely arra utal, hogy a főként fenyőfa forgácsából álló háncsot a speciális ragasztóval való bevonást követően három rétegben, egymásra merőlegesen, azaz szálirányban elterítik, és végül rendkívül magas hőfokon összepréselik.

Ezzel egy rendkívül tartós, szilárd végeredmény születik, mely emulziós parafinbevonatot kap, így nemcsak a kártevőktől, hanem a nedvességtől egyaránt védelmet nyújt, noha ettől még a közvetlen vízhatástól fontos lesz megóvni a terméket. Az OSB lapok előnye, hogy nem kell hozzá elpazarolni a jó minőségű faanyagot, az alacsonyabb minőség is tökéletesen megfelelő hozzá, aminek jóvoltából az építőanyag kifejezetten elérhető árkategóriát képvisel.

Mivel rengeteg munkára alkalmazhatók, ezért az OSB lapok nagyon sokféle típusban és méretben elérhetők. A felhasználástól függ például, hogy milyen vastagságú változatát választjuk, hiszen bizonyos munkálatokhoz elegendő lesz a 8mm-es, de akadnak olyan feladatok, melyeket csak a 22mm-es OSB lapokkal lehet kivitelezni. Érdekesség, hogy léteznek nútféderes típusok is, melyek sokkal jobb, sőt teljesen résmentes illeszkedést biztosítanak a használat során.

Felhasználás a belsőépítészetben

Falburkolás

A falburkolás kapcsán rengeteg lehetőség áll előttünk, ha szeretnénk tartós és látványos végeredményt. Választhatunk részleges megoldásokat, de akár a teljes felületet befedő alternatívákat is, mint amilyen például a gipszkarton, a csempe, esetleg a lambéria. Ezt a sort egészíthetjük ki bátran az OSB lappal, mely egy kifejezetten olcsó, mindenkinek elérhető, könnyen építhető megoldást képvisel.

Különösen akkor javasolt, ha a falszerkezet nagy egyenetlenségekkel rendelkezik, ezáltal szeretnénk egyenes felületet, derékszögű sarkokat és így tovább. Önmagában ritkán mutatós, hálószobában például nyersen szinte elképzelhetetlen, de festhető és vakolható megoldás, aminek jóvoltából akár ugyanolyan falszerkezetté alakítható át, mint a téglából készült elválasztók, csak éppenséggel olcsóbban.

OSB lapok tetőtérben

Az OSB lapok felszereléséhez mindig szerkezeteket kell építeni, közvetlenül nem érintkezhet a régi falfelülettel, és a szigetelés sem a legszerencsésebb ilyen esetekben. A fal és a lapok között maradjon levegő, így biztosított a szellőzés, valamint ez a közeg is növeli a hang- és hőszigetelés mértékét egyaránt.

Válaszfalak, térelválasztók

A válaszfalak és térelválasztók kapcsán szintén rengeteg alternatíva áll a rendelkezésünkre. Dolgozhatunk hagyományos téglával, Ytong téglával, de a gipszkarton és az OSB lap is kitűnő megoldás lehet. Utóbbi különösen előnyös akkor, ha gyorsan és tisztán szeretnénk dolgozni, illetve mielőbb szükségünk van a térelválasztásra. Szerkezetépítésre ilyenkor is szükségünk lesz, azonban fontos különbség a burkolással szemben, hogy itt alkalmazhatunk szigetelést.

A metódus egészen hasonló, mint a gipszkarton felületeknél. A szerkezet két oldalára fúrhatjuk fel az OSB lapokat, a köztes térbe pedig kőzetgyapotot tehetünk, ami nemcsak a hő-, hanem a hangszigetelés tekintetében egyaránt kitűnő alternatívát képvisel majd. Vakolás nélkül az OSB lapokat kifejezetten nehéz, de nem lehetetlen esztétikusan kialakítani, különösen a felfogatás helyének eltűntetése okozhat problémát.

Természetesen vannak olyan helyek, ahol az OSB lap természetesen fás, szálkás, háncsos karakterére lesz szükség. Ezt finom lazúrral vagy színnel lefestve ugyanis kifejezetten különleges végeredmény születhet, így akik ragaszkodnak a természetességhez, azok számára a megjelenés szempontjából sem okoz majd csalódást.
 
Álmennyezetek

Az álmennyezetekhez manapság a legtöbbször gipszkartont alkalmaznak, de a kialakított szerkezetet akár fával is burkolhatjuk. Ideális ebből a szempontból a lambéria, azonban természetesen az OSB lapot sem szabad elfelednünk. Különösen abban az esetben, ha egy könnyen megmunkálható, elhanyagolható súlyú, elérhető árkategóriával rendelkező és természetes alapanyagú alternatívát szeretnénk.

Önmagában kifejezetten mutatós és különleges megoldás lehet, azonban nagyon fontos úgy megtervezni a keretet hozzá, hogy a felfogatáshoz használt csavarokat díszlécekkel mindig megfelelően el tudjuk tüntetni. Merthogy a gipszkartonnal ellentétben itt nem tudjuk gipsszel vagy glettel kitölteni ezeket a részeket, tehát jól szervezetten kell dolgoznunk ahhoz, hogy a végeredmény makulátlan megjelenésű legyen.

Természetesen az OSB lapok a mennyezeten is burkolhatók, díszíthetők, festhetők, rengeteg alternatíva létezik arra, hogy sajátos megjelenésűvé tegyük a felületet, így mindennek csak a kreativitásunk szabhat határokat.

OSB lapok mennyezeten

Polcrendszerek

Nagy előnye az OSB lapoknak, hogy teherbírásuk kifejezetten jó, és mivel megmunkálásuk is egyszerű – minden tekintetben a gipszkartonnal tudnánk egy lapon emlegetni őket –, ezért a belsőépítészet terén rengeteg előnyünk származhat alkalmazásukból. Példának okáért akár még polcrendszerek, komplett sarokpolcok, beépített bútorok is kialakíthatók belőlük egyszerűen úgy, hogy közben a természetes alapanyagról sem kell lemondanunk.

Nyilván ehhez nem árt némi extra faanyag, különféle lécek, csavarok és festékek, de aki érez magában némi kreativitást, az néhány OSB lapból igazán látványos, közel sem csak minimalista, hanem igazán esztétikus beépített bútort, illetve polcrendszert építhet a lakás falai között. Ezért is olyan közkedvelt ez az alapanyag, mert általa a határ mindig a csillagos ég!